Δίαιτες αποτοξίνωσης: τι ισχύει;

Δίαιτες αποτοξίνωσης: τι ισχύει;

Η φράση: «θα κάνω αποτοξίνωση» είναι πολύ δημοφιλής στους χώρους της ομορφιάς και της ευεξίας. Μέσω της φράσης αυτής λοιπόν, συνήθως εννοούμε πως με κάποιο τρόπο πρέπει να καθαρίζουμε τα «τοξικά απόβλητα» από το σώμα μας για να παραμένουμε υγιείς. Για παράδειγμα, όσον αφορά στη διατροφή, πολλοί θεωρούν πως μία δίαιτα αποτοξίνωσης είναι απαραίτητη μετά από μία περίοδο κραιπάλης, όπως οι περίοδοι των γιορτών ή των διακοπών, όπου μπορεί εύκολα να ξεφύγουμε από τα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Τι υπόσχονται οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης υπόσχονται κυρίως να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και παράλληλα, να πετύχουν και άλλους στόχους, όπως τη γρήγορη απώλεια βάρους, τα βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας και τη γενικότερη ευεξία, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της υγείας του σώματος.

 

Τι περιλαμβάνουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

 Οι δίαιτες αποτοξίνωσης τείνουν να διαρκούν από λίγες ημέρες έως περίπου κι ένα μήνα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Την πλήρη νηστεία για μικρά χρονικά διαστήματα (π.χ. για μία ημέρα),
  • την κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων τροφίμων (π.χ. φρούτων, λαχανικών και των χυμών τους κ.λ.π.),
  • τον πλήρη αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων (π.χ. δημητριακά, γαλακτοκομικά κ.λ.π.),
  • την αποφυγή κατανάλωσης έτοιμων τροφίμων, καφεΐνης και αλκοόλ
  • και παράλληλα με όλα αυτά, μπορεί να συστήνουν και τη χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων

 

Καταρρίπτοντας το μύθο

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η αποτοξίνωση είναι μία φυσική διεργασία που γίνεται από το ίδιο μας το σώμα και σίγουρα, δεν είναι κάτι που μπορούμε να προκαλέσουμε εμείς με κάποιο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα μας «φιλτράρεται» συνεχώς, μέσω του ήπατος, των νεφρών, του γαστρεντερικού συστήματος, του δέρματος και των πνευμόνων, διασπώντας και αποβάλλοντας τυχόν τοξίνες, άχρηστα προϊόντα και απόβλητα του οργανισμού μας. Κάποια από αυτά είναι: το αλκοόλ, τα φάρμακα, τα προϊόντα πέψης, τα νεκρά κύτταρα και χημικές ουσίες από περιβαλλοντικούς ρύπους ή που μπορεί να περιέχονται σε κάποια τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν πρακτικές διαδικασίες, χάπια, ροφήματα, τρόφιμα ή δίαιτες που μπορούν να μας «αποτοξινώσουν»!

Μπορεί να ακούγεται προβλέψιμο, αλλά ακολουθώντας απλά μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με ένα δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής (με ποιοτικό ύπνο, αποφυγή καπνίσματος, διαχείριση του στρες κ.λ.π.), μπορούμε πραγματικά να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας.


Γιατί όμως, κάποιοι ισχυρίζονται πως αισθάνονται καλύτερα όταν ακολουθούν μία δίαιτα αποτοξίνωσης;

Όντως, ακολουθώντας κάποιες από τις συμβουλές των διαιτών αποτοξίνωσης, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και junk food, της συστηματικής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της καλής ενυδάτωσης, μπορεί να νιώσουμε καλύτερα ως ένα βαθμό. Αλλά όλα αυτά αποτελούν έτσι κι αλλιώς κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς παράλληλα να αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, ή να παίρνουμε διουρητικά και μη απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής.

Επίσης, η γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους που μπορεί παρατηρηθεί μετά από τη εφαρμογή μίας δίαιτας αποτοξίνωσης, προκύπτει λόγω του αυστηρού θερμιδικού περιορισμού που είναι φυσικό επόμενο, όταν αποκλείονται τόσες ομάδες τροφίμων. Η απώλεια αυτή συνήθως είναι απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όχι απώλεια λίπους. Έτσι, τελικά, το να ακολουθήσουμε μία τέτοια δίαιτα με σκοπό να χάσουμε βάρος, είναι πολύ πιθανό να μας γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς αυτό που θα πετύχουμε θα είναι η παράλληλη μείωση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού (λόγω της απώλειας μυϊκής μάζας) και φυσικά, η σύντομη επαναπρόσληψη του βάρους που χάθηκε (αν όχι και παραπάνω από αυτό).

 

Είναι ασφαλείς οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Δυστυχώς, οι δίαιτες αποτοξίνωσης κρύβουν πολλούς κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, αν αποκλείσουμε από τη διατροφή μας ολόκληρες ομάδες τροφίμων και μειώσουμε δραστικά την ημερήσια ενεργειακή μας πρόσληψη, τότε αρχίζουμε να στερούμαστε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας μας και σε βάθος χρόνου, αυτό θα οδηγήσει σε ανεπάρκειες βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Επίσης, η κατάχρηση καθαρτικών και διουρητικών, τελικά, αντί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση, θα επιδράσει αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και του εντέρου, που αποτελούν κάποιους από τους πραγματικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού μας.

 

Συμπερασματικά…

Το σώμα μας έχει τους δικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης και δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να κάνουμε αποτοξίνωση μέσω τέτοιων ακραίων διαιτών, καθώς από τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν καμία βάση.

Αν θέλουμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να λειτουργεί σωστά, μπορούμε να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, που θα καλύπτει τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ή/και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.