Διατροφή κατά τη Σαρακοστή

Διατροφή κατά τη Σαρακοστή

Κατά τη Σαρακοστή, η οποία έχει καθοριστεί ως μία περίοδος νηστείας για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, όσοι νηστεύουν θα πρέπει για 40 ημέρες να απέχουν από: το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, το τυρί, το αυγό και κάποιες μέρες, και το λάδι.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νηστείας;

Κάποια από τα πλεονεκτήματα της νηστείας φαίνεται να είναι:

  • Η μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης
  • Η αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης
  • Οι χαμηλότερες τιμές ουρικού οξέος
  • Η βελτιωμένη εντερική λειτουργία 

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη νηστεία;

Λόγω του αποκλεισμού όλων αυτών των ομάδων τροφίμων, κατά τη  νηστεία, είναι εύκολο να έχουμε έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσέξουμε, κυρίως, είναι:

  • Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
  • Το ασβέστιο
  • Ο σίδηρος

Πως μπορούμε να καλύψoυμε τις ανάγκες μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά;

Για να προσλάβουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όταν δεν καταναλώνουμε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγό και τυρί, πρέπει να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς με τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και κατ’ επέκταση πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Οπότε, κατά τη νηστεία μπορούμε να προσλάβουμε πρωτεΐνες από:

  • Συνδυασμούς οσπρίων με δημητριακά (π.χ. φακόρυζο, σαλάτα με ρεβίθια και παξιμάδι, φασολάδα με ψωμί κλ.π.)
  • Τα θαλασσινά (χταπόδι, γαρίδες, σουπιές, μύδια κ.λ.π.)
  • Τα προϊόντα σόγιας (γάλα σόγιας, γιαούρτι σόγιας, τόφου, τέμπε)

Ασβέστιο μπορούμε να προσλάβουμε από:

  • Τη λαχανίδα και το κινέζικο λάχανο,
  • Τα αμύγδαλα,
  • Το ταχίνι και το σουσάμι,
  • το μπρόκολο και το κουνουπίδι
  • φυτικά ροφήματα, όπως γάλα σόγιας και αμυγδάλου

Το σίδηρο μπορούμε να τον προσλάβουμε από συνδυασμούς φυτικών τροφίμων με βιταμίνη C. Καλές πηγές φυτικού σιδήρου αποτελούν:

  • Τα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια)
  • Κάποια λαχανικά (π.χ. σπανάκι, φύλλα παντζαριού, μπρόκολο)
  • Ξηροί καρποί (π.χ. κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα)

Όταν συνδυάζουμε τα παραπάνω με καλές πηγές βιταμίνης C (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι, ακτινίδιο, πιπεριά κ.λ.π.), τότε ενισχύουμε σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου.

Μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος μας κατά τη νηστεία;

Τέλος, για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους κατά την περίοδο της νηστείας, είτε να το μειώσουν, είτε να το διατηρήσουν, καλό είναι να:

  • Αποφεύγουν τα τηγανιτά και τα έτοιμα γεύματα
  • Καταναλώνουν αρκετά θαλασσινά
  • Να καταναλώνουν με μέτρο τα πυκνοθερμιδικά τρόφιμα, όπως τα αλείμματα ξηρών καρπών, τους ξηρούς καρπούς, το λάδι
  • Να προτιμούν τα προϊόντα ολικής αλέσεως και να κάνουν μικρά και συχνά γεύματα, έτσι ώστε να ελέγχουν καλύτερα το αίσθημα της πείνας