Κολοκυθόπιτα

Κολοκυθόπιτα

Ιδανική για τους λάτρεις της πίτας και παράλληλα πολύ ελαφριά σε σχέση με τις παραδοσιακές πίτες.

Αποτελεί από μόνη της ένα ισορροπημένο γεύμα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά.

Μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα όλες τις ώρες!


Μερίδες

20 κομμάτια (~220kcal/κομμάτι)

 

Υλικά:

Για το φύλλο:

·         250γρ αλεύρι ζυμωτό (+120γρ για το άνοιγμα των φύλλων)

·         250γρ αλεύρι ολικής αλέσεως

·         200γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%

·         40ml (2 ½ κ.σ.) ελαιόλαδο (+70ml για το ταψί και το άλειμμα των φύλλων)

·         15ml (1κ.σ.) ξύδι

·         1 πρέζα αλάτι

·         200ml νερό

Για τη γέμιση:

·         850γρ κολοκυθάκια τριμμένα

·         1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·         1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες

·         30ml (2κ.σ.) ελαιόλαδο

·         300γρ τυρί φέτα χαμηλών λιπαρών

·         2κ.σ. νιφάδες βρώμης

·         1 αυγό χτυπημένο

·         Λίγο πιπέρι

+Λίγο σουσάμι (προαιρετικά, για πασπάλισμα)

 

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα άλευρα, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τα 40ml ελαιόλαδο, το ξύδι, το γιαούρτι, (το αλάτι, προαιρετικά) και το νερό.

Με το χέρι ανακατεύουμε όλα τα υλικά να σχηματιστεί μια ζύμη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το πράσο. Έπειτα, προσθέτουμε το κολοκύθι και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα κι έπειτα, προσθέτουμε τη φέτα, λίγο πιπέρι, τη βρώμη και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά.

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε 4 φύλλα με τον πλάστη. (Το κάτω φύλλο το κάνουμε λίγο μεγαλύτερο για να μπορέσουμε να γυρίσουμε τις άκρες στο τέλος)

Αλείφουμε ένα ρηχό ταψί με 2κ.σ ελαιόλαδο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, βάζουμε τη γέμιση στη μέση, σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα και τυλίγουμε τις άκρες για να κλείσουμε περιμετρικά την πίτα.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο που περίσσεψε και με λίγο νερό. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 50λεπτα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο και να γίνει τραγανό.

 

Διατροφική ανάλυση

1 κομμάτι κολοκυθόπιτα (~110γρ.) περιέχει:

~220 θερμίδες

~8,8γρ. πρωτεϊνών

~24,5γρ. υδατανθράκων (εκ των οποίων: ~2γρ. απλά σάκχαρα)

~10γρ. λιπαρών (εκ των οποίων: ~2,4γρ. κορεσμένα)

~1,6γρ. φυτικών ινών