Κοτόπουλο γεμιστό

Κοτόπουλο γεμιστό

Μία πολύ νόστιμη και θρεπτική συνταγή για ένα όμορφο γιορτινό γεύμα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αν το επιθυμούμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κοτόπουλο με γαλοπούλα. Απλά, στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να αυξήσουμε τις ποσότητες των συστατικών της γέμισης, ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας.

Η εκδοχή αυτή έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με την παραδοσιακή συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο, καθώς δεν περιέχει καθόλου βούτυρο ή κόκκινο κρέας στη γέμιση (όπως κιμά ή εντόσθια). Αντιθέτως, περιέχει πολλά ακόρεστα λιπαρά (κουκουνάρι, ελαιόλαδο, κάστανα) και ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Αν στη μερίδα μας αφαιρέσουμε και την πέτσα από το κρέας, τότε το γεύμα μας θα είναι ακόμα πιο ελαφρύ.

Ιδανικό για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς ή όποιας άλλης γιορτινής ημέρας επιθυμούμε.


Συνταγή:

Υλικά

Κοτόπουλο+γέμιση:

·         1 μεγάλο κοτόπουλο (2-2,5kg)

·         6κ.σ. άγριο ρύζι (~95γρ.)

·         10 κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα (~150γρ. χωρίς τη φλούδα)

·         1/3 φλιτζ. καβουρδισμένο κουκουνάρι (~45γρ.)

·         3κ.σ. μαύρες σταφίδες (~45γρ.)

·         1 μέτριο μήλο Fuji, τριμμένο (~130γρ.)

·         1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (~80γρ.)

·         Χυμό από 1 πορτοκάλι (~70ml)

·         70ml κονιάκ

·         35ml ελαιόλαδο

·         Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)

Συνοδευτικά και άλειμμα:

·         3-4 μέτριες πατάτες (~500γρ. χωρίς τη φλούδα)

·         1 μέτριο μήλο Fuji, κομμένο σε φέτες με τη φλούδα

·         1κ.γλ. μέλι

·         30ml ελαιόλαδο

·         Χυμός από 1 πορτοκάλι (~70ml)

·         1κ.γλ. θυμάρι

·         Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)

Εκτέλεση:

1.      Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ για 1 ώρα. Έπειτα, τις σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη το κονιάκ.

2.    Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάζουμε 1κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το τριμμένο μήλο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

3.    Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο της γέμισης, το χυμό πορτοκαλιού, τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

4.   Το αφήνουμε να πάρει μία βράση (αν δεν έχει αρκετά υγρά, προσθέτουμε 2-3κ.σ. νερό), χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Αφαιρούμε από τη φωτιά.

5.    Μέσα σε μία γάστρα, αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε λάδι με ένα πινέλο μέσα κι έξω από το κοτόπουλο. Έπειτα, γεμίζουμε το κοτόπουλο με τη γέμιση και κλείνουμε την τρύπα με μία μπαλίτσα λαδόκολλα.

6.   Βάζουμε τις πατάτες και το μήλο, σε χοντρές φέτες, γύρω από το κοτόπουλο, και τα αλατοπιπερώνουμε.

7.    Φτιάχνουμε ένα μίγμα με το λάδι που περίσσεψε από το άλειμμα, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και το θυμάρι και περιχύνουμε με αυτό, το κοτόπουλο και τα συνοδευτικά του.

8.    Κλείνουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στη κάτω σχάρα προθερμασμένου φούρνου στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Στη 1 ½ ώρα ψησίματος ανοίγουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλα 25-30 λεπτά περίπου, χωρίς καπάκι, για να πάρει ωραίο χρώμα το φαγητό μας.

Απολαμβάνουμε!

 

Διατροφική ανάλυση

1 μερίδα (~320γρ.= 120γρ. κοτόπουλο+100γρ. γέμιση+ 100γρ. συνοδευτικά):

~561 θερμίδες

~36,3γρ. πρωτεϊνών

~53,9γρ. υδατανθράκων (εκ των οποίων ~9,6γρ. απλοί)

~22,3γρ. λιπαρών (εκ των οποίων ~5,2γρ. κορεσμένα)

~4,2γρ. φυτικών ινών