Τελικά, το ψωμί παχαίνει;

Τελικά, το ψωμί παχαίνει;

Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο μόνος επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος, για να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το βάρος μας, είναι να επέμβουμε στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. 

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ρυθμίζοντας, αναλόγως, τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από την τροφή (ενεργειακή πρόσληψη) και τις θερμίδες που δαπανάμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε και να κάνουμε όλες τις δραστηριότητές μας μέσα στην ημέρα (ενεργειακή δαπάνη). Οπότε:

  • Για να αυξήσουμε το βάρος μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίτευξη ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε συνολικά από την τροφή μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι περισσότερες από τις θερμίδες που δαπανάμε.
  • Το αντίθετο ισχύει για τη μείωση του βάρους μας, όπου το ενεργειακό μας ισοζύγιο θα πρέπει να είναι αρνητικό, άρα οι προσλαμβανόμενες θερμίδες πρέπει να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που δαπανάμε.
  • Ενώ, για την διατήρηση του βάρους μας, η ενεργειακή μας πρόσληψη, θα πρέπει να είναι ίση με την ενεργειακή μας δαπάνη (ενεργειακό ισοζύγιο), δηλαδή οι προσλαμβανόμενες θερμίδες να είναι ίσες με τις θερμίδες που δαπανάμε.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που μπορεί από μόνο του να μας παχύνει ή να μας αδυνατίσει.                       

Όπως είπαμε και παραπάνω, αυτό που θα επηρεάσει το βάρος μας είναι οι συνολικές θερμίδες που θα προσληφθούν από όλα τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε μέσα στην ημέρα. Σίγουρα, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Δηλαδή, 100γρ. ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από 100γρ. ντομάτα και λιγότερες θερμίδες από 100γρ. γραβιέρα. Γι’ αυτό, μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα, στις κατάλληλες ποσότητες, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών και την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε για τη διατήρηση της υγείας μας.  

Άρα, μπορούμε να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων στη σωστή ποσότητα και συχνότητα, χωρίς να παχαίνουμε.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο ψωμί, μπορούμε να το ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας διατροφή και στις ανάλογες ποσότητες, έτσι ώστε να μπορούμε παράλληλα να καταναλώνουμε και άλλα τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (όπως, είναι τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας κ.λ.π), χωρίς να ξεπερνάμε τις ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες.

Έτσι, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να είμαστε υγιείς και χαρούμενοι, χωρίς να στερούμαστε τίποτα!